Cutest Baby Of The Planet 2009  

Thursday, December 31, 2009


Nama : Naddim NaufaL Pasya Bin Abdul Rashid
Tarikh Lahir : 10/05/2007
Umur : 2thn 7bln



Salam All,,
Tadi bunda buat kunjungan balas ke blog kenkawan [tetiba plak rajin hari ni ☻]
Bunda terbaca salah satu entry kawan bloger yg ikut jadi peserta contest nih,,
Rasa teringin pulak nak join [1st time ikut contest sebegini.. hihi] Manalah tau pic Naddim blh diterima n blh menang ☻

Kalau mama2 diluar sana nk turut serta silalah join yer..!!


Nominate your baby NOW!!

Just follow the steps below and you could grab one of the wonderful prizes.

1. Get the best photo of your baby – ONE picture only!
2. Insert the photo on TOP of your entry. Mention his/her name and date of birth.
3. Write about this contest with title Cutest Baby of the Planet 2009
4. Include a link to this nomination page in your entry
5. Include a link to MomBloggersPlanet in your entry
6. Put the Cutest Baby of the Planet 2009 BANNER on your sidebar (where I can clearly see) with LINK to this page
7. Leave a comment here with link to your blog post (permalink)
8. Please note that the below link must be included:
9. Link to MomBloggersPlanet in entry: http://mombloggersplanet.com
Link to this nomination page in entry and banner: http://www.mombloggersplanet.com/2532/cutest-baby-of-the-planet-2009-nominate-your-baby/


AddThis Social Bookmark Button

Links to this post


gudbye 2009♦hello 2010  

Gudbye 2009.. well.. helooo 2010!!
Tahun berjalan dengan cepat..
Selamat tinggal tahun lalu..
Selamat datang tahun baru..
Ada sedikit perasaan sayu disaat2 penghujung tahun ni
Segala apa yg kita lalui pahit, manis, suka duka
akan terimbas kembali dalam ingatan..
Macam2 yang berlaku sepanjang tahun 2009.
Suka duka silih ganti berkunjung dalam kehidupan keluarga kecil ku..

Januari'09
♦Sambut tahun baru bertiga beranak sambil lihat Kembang api dari tingkat-12 balkoni rumah..

February'09
♦sambut birthday hubby, ♦sibuk cari umah sewa baru

March'09
♦Dapat tahu bunda positif pregnant, ♦back to my hometown with naddim, ♦pindah rumah @puncak jalil, ♦1st time buat NPWP

April'09
♦Balik KL n nenek ikut skali, ♦1st time pergi pantai Bagan Lalang, ♦1st Time guna celcom broadband

May'09
♦Sambut 2nd birthday Naddim @PortDickson, ♦Bunda masih dilanda morning sickness + ngidam, ♦buka account facebook

June'09
♦Lahirnya www.bunda-mella.blogspot.com, ♦celebrate our 3rd Anniversary @bumbu bali puchong

July'09
♦Sambut my birthday, ♦kete hubby rosak, ♦Dapat tau im pregnant baby girl after scan :)

August'09
♦Bulan puasa [byk puasa bunda yg tinggal, InsyaAllah tahun depan boleh ganti semua]

September'09
♦Berhari raya di KL saja..[kandungan dah sarat]. ♦Hubby betulkan kete n tukar radio kete

October'09
♦Dapat result my baby songsang dalam kandungan, ♦set date n time to ceaserean operation, ♦Naura Dinda Lahir kedunia, ♦My sister's baby lahir 5 hari sebelum Nauradinda, ♦My Mum come to KL

November'09
♦Hubby bayar roadtax n clearkan saman2nya sekali, ♦Nenek balik to pekanbaru, ♦Raya Haji @permata Ulu klang

December'09
♦hubby sambung kontrak keje ♦2nd Injection NauraDinda, ♦Ayah kehilangan sandal di kenduri kawin sepupunya [haha] ♦1st bunda memberanikan diri pakai contact lens

Well,, selamat Datang tahun 2010.. kami akan mulai tahun ini dengan 1001 harapan yang baik2 Sikap & sifat yg akan lebih baik.. dan sudah tentu azam yg baik.. Semoga semuanya akan terlaksana dengan baik.. Amin

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post


♦Jeruk@limau bali♦  

Wednesday, December 30, 2009

Semalam Suraya tetanggaku, mampir kerumah,, Kebetulan dia baru pulang liburan di kampungya Kedah, M'sia. Jadi dia bawain buah tangan alias ole2..Thanks Su!!. Suraya memang suka bawain buah-buahan dari kampungnya,, sebelum ini dia pernah ngasi buah cempedak, buahnya bisa dibikin jadi cempedak goreng yg digoreng dgn tepung. Tapi karna waktu itu aku sibuk kelupaan dech bikin cempedak gorengnya,, yang ada malah cempedaknya makin busuk disimpan didapur hikhik!!..
Ohya,, ini dia jeruk bali pemberian Su, my Jiran..





☻Sila abaikan model limau bali iteww.. dia masam lum mandi lagi tuh!!☻



Buah ini kita mengenalnya dengan nama 'jeruk bali'. gak tau kenapa yach namanya jeruk bali? apa karna nemunya di bali?? huhuTapi kalau dimalaysia mereka nyebutnya ini buah 'LIMAU BALI',, dan gak perlu ke bali klo mo beli,,Limau bali di malaysia senang didapati di beberapa daerahnya seperti kedah, perak.Kalu di lihat dari khasiatnya juga Jeruk bali ini cukup berkhasiat lho..

Ini sedikit info tentang Jeruk bali aka Limau bali :

Jeruk bali (Citrus Maxima) bentuknya besar dengan daging buah berwarna putih atau merah muda. jeruk ini memiliki cita rasa manis, asam dan segar karena banyak mengandung air. jeruk bali banyak mengandung vitamin B, provitamin A, vitamin B1, serta B2, dan asam folat. Setiap 100 g jeruk bali mengandung energi 53 kkal, protein 0,6 g, lemak 0,2 g, karbohidrat12,2 g, retinol 125 mcg, kalsium 23 mg dan fosfor 27 mg. Kandungan lain seperti flavonoid dan lycopene menjadikan buah ini semakin kaya akan zat-zat yang bermanfaat bagi kesehatan, melancarkan saluran pencernaan, menjaga kesehatan kulit, mencegah konstipasi dan anemia.


♥BunDaMeLLa♥









AddThis Social Bookmark Button

Links to this post


My kiDs My ♥  

Wednesday, December 23, 2009

::NaDDim::

Ni cerita tentang Naddim yang suka sangat makan coklat especially 'milo'. Tapi dia makan milo bukan campur ngan air, makan camtu jeh.. (Teringat dulu bunda masa kecik2 pun buat hal yang sama ☻)

Selalunya klu naddim mamam milo bunda terpaksa suh dia duduk kat bawah (kalau kat meja makan nnt abis lah bersepah2 lepastu berduyun2 ler semut berdatangan makan milo gak hoho.. ) so, untuk lebih selamat bunda akan suruh dia duduk beralaskan surat kabar haha!!
kat situ dia blh makan sepuas-puasnya nak tumpah2 pun tak kisah.. kan naddim?!?! haha)

::NauRaDinda::

Hari Isnin lepas 21/12, ayah amik MC sebab nak bawak dinda amik '5in1' injection (umur 2bulan). Slalunya lepas dapat injection ni baby akan demam, tapi Alhamdulillah sampai saat ni dinda tak de demam lagi.. Tapi bunda dah getready simpan ubat demam n cool fever untuk dinda..

Nak citer sikit masa inject hari tu,, masa tunggu nak inject dinda tidur baik jer.. sampai lah masa paha nak kena cucuk bunda terpaksa kejut dia.. Ingatkan lepas kena inject dia akan nangis sekuat2nya,, tapi yg ada sebaliknya dia cuma besarkan mata tanda terkejut!! sakit kot?!.. then dia sambung tido balik.. haha.. Tengoklah muka dia sebelum n selepas kena cucuk, takde beza pun.. Gud gal DinDa,, muah muahh!!



::AyaH::

Lepas inject dinda, ayah pulak yang pergi jumpa dokter dihari yang sama. Sebenarnya ayah dah dua hari kena panas dalam. Masa panas dalamnya dah ok, ulser pulak hadir di lidahnya.. uuurrghh pasti pedih kan ayah???!! cian ayah.Dokter bagi ayah ubat kumur2, antibiotik, tahan sakit n redakan bengkak kat tekak. Sampai ke saat bunda menulis entri ni, ulser ayah masih belum ok lagi n tetap pergi kerja seperti biasa. hmm cian ayah!! get well soon dear ♥ :(..

Ada nampak muka senyum kesakitan ayah tak??!! ni snap mase ayah baru jer kuar dr klinik ☻

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post


♥Selamat Hari Ibu, MAMA♥  

Tuesday, December 22, 2009

"Selamat memperingati Hari IBU ke-81 ku ucapkan untuk seluruh ibu di Tanah Air"
ya,, hari ini tepat tanggal 22 desember 2009 bangsaku memperingati HARI IBU ke-81..
memang satu kelebihan buat kita menyambut dan memperingati hari ibu dua kali setahun ☻..

Hari Ibu jatuh pada 22 Desember. Mengapa tanggal ini ditetapkan sebagai Hari Ibu?

Berikut adalah sejarah singkat ditetapkannya tanggal 22 desember sebagai hari IBU di Indonesia :

Gema Sumpah Pemuda dan lantunan lagu Indonesia Raya yang pada tanggal 28 Oktober 1928 digelorakan dalamKongres Pemuda Indonesia, menggugah semangat para pimpinan perkumpulan kaum perempuan untuk mempersatukan diri dalam satu kesatuan wadah mandiri.

Selanjutnya, atas prakarsa para perempuan pejuang pergerakan kemerdekaan pada tanggal 22-25 Desember 1928 diselenggarakan Kongres Perempuan Indonesia yang pertama kali di Yogyakarta. Salah satu keputusannya adalah di bentuknya satu organisasi federasi yang mandiri dengan nama Perikatan Perkoempoelan Perempoean Indonesia (PPPI).

Pada tahun 1929 Perikatan Perkoempoelan Perempuan Indonesia (PPPI) berganti nama menjadi Perikatan Perkoempoelan Istri Indonesia (PPII). Pada tahun 1938 Kongres Perempuan Indonesia III di Bandung menyatakan bahwa tanggal 22 Desember sebagai Hari Ibu. Selanjutnya, dikukuhkan oleh Pemerintah dengan Keputusan Presiden Nomor 316 Tahun 1959 tentang Hari-hari Nasional yang Bukan Hari Libur tertanggal 16 Desember 1959,yang menetapkan bahwa Hari Ibu tanggal 22Desember merupakan hari nasional dan bukan hari libur.

Tahun 1946 Badan ini menjadi Kongres Wanita Indonesia di singkat KOWANI, yang sampai saat ini terus berkiprah sesuai aspirasi dan tuntutan zaman. Peristiwa besar yang terjadi pada tanggal 22 Desember tersebut kemudian dijadikan tonggak sejarah bagi Kesatuan Pergerakan Perempuan Indonesia.

___________________________________________________


"Selamat Hari Ibu MAMA,, jasamu kan slalu ku kenang.. Tuhan semoga kau beri kesempatan pada ku untuk membalas jasa dan pengorbanan ibuku, orangtuaku.. berikan lah kesehatan, kesejahteraan dan panjang umur untuk mereka Amin.." selalu dalam doaku.

___________________________________________________



♥HariIbu oleh bangsa Indonesia diperingati tidak hanya untuk menghargai jasa-jasa perempuan sebagai seorang ibu, tetapi juga jasa perempuan secara menyeluruh, baik sebagai ibu dan istri maupun sebagai warga negara, warga masyarakat dan sebagai abdi Tuhan Yang Maha Esa, serta sebagai pejuang dalam merebut, menegakan dan mengisi kemerdekaan dengan pembangunan nasional♥

♥bunda Mella♥

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post


Sambutlah Awal Muharram dengan...☺  

Wednesday, December 16, 2009

Salam all.. ☺
Berapa hari lagi, umat muslim di dunia memasuki 1 Muharram, tahun baru islam. Sebagaimana layaknya tahun baru yang lain, banyak keinginan dan harapan yang ingin ku capai dan harus lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya.

Segala sesuatu sifat buruk yang melekat pada diri ini hendaknya ku tinggalkan, seiring dengan semangat tahun baru 1 Muharram. Mungkin tidak secara total berubah, akan tetapi alangkah baiknya memiliki niat untuk berubah menjadi yang lebih baik setahap demi setahap.
Barangkali tahun yang lalu penuh dengan kekecewaan dan kegagalan, untuk tahun baru Hijriyah ini InsyaAllah akan ku hadapi dengan senyum penuh keyakinan untuk lebih baik dari tahun sebelumnya.


Ya Allah Limpahkanlah rahmat dan hidayahMu untuk rumah tangga ku, berikanlah kasih sayang yang berpanjangan untuk ku, suami dan anak2 serta rezeki yang melimpah ruah.. Apapun dugaan yang datang berikanlah kami kekuatan dan ketabahan.. Amin.

☺Nadim & naura di rumah nenek ulu klang
ketika Raya Haji lepas bersama sepupu mereka☺


SELAMAT TAHUN BARU ISLAM 1 MUHARRAM 1431 HIJRIAH. SEMOGA KEHIDUPAN KITA AKAN MENJADI MAKIN BAIK DAN LEBIH BERMANFAAT.. AMIEN☺

Bunda Mella

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post


::bro & sis forever...  

Tuesday, December 1, 2009

kebahagianku bertambah lengkap sejak kehadiran putri kecilku.. namun seiring kebahagiaan yg bertambah tentu tugas dan tanggung jawabpun juga bertambah,, kalau selama 2,5 tahun ini yg ku jaga dan kusayang cuma Naddim + Ayah tentunya.. kini sudah tambah lagi seorang..

My NauRaDinDa


Tapi Alhamdulillah hubby ku seorang yg boleh berbagi tugas dalam rumah,cukup perhatian, dan banyak menolong menjaga dan melayan kerenah buah hati kami.. singkat kata 'he's a family man' thanks dear!! ^,^

Hmm.. memang penat menjaga dua anak. Mungkin menjaga si kecil nauraDinDa tidaklah begitu mencabar, karna dia masih baby,, lagipun aku sdh ada pengalaman menjaga naddim sewaktu bayi dulu,, lain halnya dengan menjaga naddim si abang,, kini dia bukan hanya perlu jagaan saja tapi sudah mulai perlu didikan,, biasalah kanak2 usia dua setengah tahun sepertinya memang lasak, sometime notti, kalau tak sepahkan rumah sehari tak sah! huhu itulah kanak2 dah memang dunia mereka saat ini dunia bermain.. bagiku ini satu pengalaman, walaupun penat kadang sampai meruntun emosi tapi ku hargai setiap moment yg kulalui ini.. karna ku sadar saat2 seperti ni tidak akan berulang.. melihat mereka membesar didepan mata merupakan satu anugerah dan kepuasan buat ku... :)



bak kata ibuku "Mengurus anak dan keluarga adalah satu ibadah, jika kita ikhlas melakukannya pasti akan ada pahala dari-Nya.."


::Bro n' Sis ForEver::

~bunDa Mella~

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post


WelcoMe to tHe worLd GaL :)  

Thursday, October 29, 2009



Salam All ^-^ ..
Rasanya sudah terlalu lama tidak menulis di blog ini.. rindu rasanya...
Hari ini baru ada mood untuk meng-update.. berbagi cerita.. cerita bahagia..
Memang,, tak ada yang lebih bahagia selain menyambut kehadiran orang baru dalam keluarga kecil ku.. bertambah lagi satu..
14 Oktober 2009.. hari kelahiran my lil' princess,, lahir secara caesar.. perit!! memang perit dan teramat sakit melalui saat pembedahan.. kalau boleh tak ingin lagi melalui saat itu :(

Tanggal kelahiran NAURA DINDA ATHIRAH memang telah dirancang.. semua disebabkan kedudukan baby dalam rahim yang sunsang (oblique) ketika 38minggu.. Dokter mengatakan semakin kecil peluang untuk bersalin secara normal selain resiko yang tinggi..
Jujur perasaan takutku memang menebal untuk melalui sekali lagi proses pembedahan.. rasanya baru saja semalam bersalin Naddim secara caesar, sekarang harus ku lalui sekali lagi.. oh Tuhan saja yang tahu perasaan takutku..

Tapi aku kuatkan semagat dan pasrah pada sang pencipta.. Dan tak putus2 berdoa semoga baby ku selamat lahir kedunia walau apapun caranya..

Alhamdulillah 14 oktober 2009 pukul 9 pagi bayi perempuan mungilku menjengah ke dunia dengan selamat, meskipun ada sedikit masalah saat proses pembedahan berlangsung. Tapi sekali lagi Syukur Alhamdulillah tak putus2 ku ucapkan karna dengan kuasaMu Tuhan aku dan bayi ku selamat.. Alhamdulillah.........
Bayi perempuan kecilku.. Adik perempuan kepada Naddim.. kami beri dia nama 'Naura Dinda Athirah' dengan panggilan cute dari ayah 'thira' (^-*) Semoga Thira menjadi anak yang soleha.. mudah di didik.. berguna.. dan menjadi kebanggaan ayah & bunda kelak.. Amin
:::::My lil' princess::::

Hari ini genap 15 hari Thira lahir.. bunda masih lagi berpantang.. masih lagi minum jamu dan pasang jamu dibadan.. hehe.. (can imagine how i look right now.. kan..kan..?!?!?)
Jauh disudut hati ku gembira dan bahagia.. lengkap sudah rasanya keluarga impianku ( hampir sama seperti yang ku impikan ketika berangan sebelum berkawin dulu ^,^ )
Punya suami yang caring.. mencintai dan dicintai.. suka & duka disampingnya.. membuat diriku semakin matang menjalani liku kehidupan.. dear, love u full.. thx for everything u have done :)

kini kami memiliki sepasang cahaya mata,, buah cinta kami.. 'NaDDim NaufaL Pasya' & 'NauRa DinDa AtHiRah' adalah anugerah terindah yang kami miliki....
Syukur.. Alhamdulillah.. Terimakasih atas nikmatMu ya Allah.....

::Dari bertiga kini sudah jadi berempat :)::

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post


Naddim @Ayah's office  

Monday, August 17, 2009

Tomorrow (sunday) ayah terpaksa datang office (bos suruh siapkan beberapa tugas)..
So pagi after breakfast ayah siap2 ke office.. tapi karna ayah siap2 mau keluar gak pake baju kerja, naddim mikirnya ayah mo keluar jalan2.. akhirnya dia nangis2 pengen ikut..

Bunda : ya udh ayah.. bawak aja naddim.. kasian dia nangis tuh..
Ayah : gimana mau bawak, nnt sapa yg jaga,, ntar kerjaan gak kelar2 ampe malem ;/
Naddim : ayahhh.. ituuuttt.. (sambil nangis...)

Hmm akhirnya bunda yg ngalah.. bunda terpaksa ikut ke office ayah nemenin naddim, gak apalah.. itung2 bisa window shoping bentar at 'midvalley' or 'robinson at the garden' (opss window shoping doang lho..biasalah masih pertengahan bulan) huhu

[View from 28th Level]

Lagi nungguin ayah nyiapin tugas.. bunda & naddim yang lagi boring sempat take some picture in here.. hehe.. kurang kerjaan kali yach!!


[Stop!!]


[Bos dengan pekerja lagi meeting]


[At Pantry]


[Setelah kerjaan ayah selesai kami pergi lunch @food garden...]

[Thai Tomyam.. sedap!!]






:::::::::::::::::::ok thats all for my entry today:::::::::::::::::::::
:::::And HaPPy 64th MerDEKA Day INDONESIA (today!!):::::
::::::::::::::::I Proud Of mY Country::::::::::::

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post


Coming soon Baby!! ::30 weeks & 1 day pregnant::  

Friday, August 14, 2009




AddThis Social Bookmark Button

Links to this post


:: TEPPANYAKI :: AYAM PENYET ::  

Monday, August 10, 2009

Ini entri makan-makan last week n 2 weeks ago..
Teppanyaki and Ayam penyet. Dari namanya pun udh tau kan ini bukan dalam satu tempat.. hehe yang satu japanese cuisine, satu lagi indonesian cuisine..


@ TEPPANYAKI
Jusco Equine Park

ini masa g lunch kat jusco equine park.. Tak ada sebab kenapa nak makan kat sini.. saje nak try jeh.. lagi pun mana2 kedai makan crowded sangat time tuh!! tempat ni jer yg nampaknya boleh order cepat and terus makan :)







[Ice Lemon tea RM 2.50]



[Green Tea RM0.90]



[Chicken Teppanyaki RM 9.50]



[Salmon Fish RM 15.50]




[Ayah mumum]



["..oppss!! dun take my pic!! naddim malu ooo.."]


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

@ AYAM PENYET
No.6 PJS 8/2
Complex Mentari Bussiness Park
Bandar Sunway 46150 PJ-SeL
Tel:03-5630911


Haa yang ni lak masa makan malam sabtu lepas.. dinner at ayam penyet. Penyet aka kemek haha.. masa datang tu memang tengah crowded sgt (student indo ramai makan sini) tapi syukur tunggu order tak lama sangat.. yelahh perut ni dah lapar sgt2 time tu.. Over all menu kat sini tak la begitu sedap.. boleh laaar (for me la.. tak tau la kalau orang lain nyer selera),, coz i think ayam penyet di negara asal lebih mantopp!! compare dari yang ada kat sini. hmm 0ne to ten, i give 'six' la kat restoran nih!!



[ohh.. anak ayah!! masa sampai restoran,
naddim still slepping dengan nyenyakk]
[mulut sampai ternganga!! siap buat peta kat t-shirt ayah.. haha]
[Es teler/Es Campur RM 4.00]


[Sayur PeceL RM 4.00]

[Lele Penyet RM 6.00]



[Sayur Asem RM 3.50]
yg nie kan, my mum buat lagi sedap!!.. huhu



[Ayam Penyet RM 7.00]


[Kertas order ;p ]





:::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Ok!! itu saja entry saya kali nie.. next time citer lain laks.. bubye :').. klu rasa ada yg nak di komen pasal makanan tuh komen lah.. klu rasa teringin nak mencuba sila la kunjungi alamat yang tertera.. hehehehehe.. peace bebe!!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post


Blog Widget by LinkWithin